ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Ο Τομέας Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ. έχει στόχο να προσφέρει στους μαθητές σύγχρονες γνώσεις, συμβατές με την αγορά εργασίας, που θα μπορούν να δίνουν στον απόφοιτο την ικανότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις της Πληροφορικής, να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα και να διεκδικεί μια θέση στον επαγγελματικό χώρο.

Στο Σχολείο μας, το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χαλανδρίου, υπάρχουν 3 Εργαστήρια Πληροφορικής ΜΕΣΑ στο χώρο του Σχολείου, ώστε να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις. Στα Εργαστήρια αυτά ο «στόλος» των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών έχει ανανεωθεί 2 φορές τα τελευταία 2 χρόνια και διαθέτει απολύτως σύγχρονο εξοπλισμό (μικροεπεξεργαστές Intel i3 και i5 8ης Γενιάς, μεγάλες οθόνες LED Dell, Hewlett-Packard και IBM, βιντεοπροβολείς, κ.λπ.).

Γιατί να ασχοληθώ με την Πληροφορική;

Γιατί είναι μια επιστήμη που

  • εξελίσσεται ραγδαία
  • βρίσκει εφαρμογές σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής και οι γνώσεις της απαιτούνται σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα
  • προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε δυνατότητες εξειδίκευσης
  • προσφέρει πολλές ευκαιρίες σταδιοδρομίας

Πού μπορώ να εργαστώ;

Οι πτυχιούχοι Πληροφορικής είναι περιζήτητοι καθώς οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας συνεχώς αυξάνονται. Δεδομένου ότι η γνώση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι απαραίτητο προσόν για τον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνεται ότι το πτυχίο Πληροφορικής του ΕΠΑΛ πιστοποιεί άριστη γνώση στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών εφ’ όρου ζωής σε αντίθεση με άλλα πιστοποιητικά χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών που ισχύουν για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι πτυχιούχοι Πληροφορικής μπορούν να απασχοληθούν τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό φορέα. Ειδικότερα σε:

  • Επιχειρήσεις, Οργανισμούς, Τράπεζες, Ινστιτούτα, Ιδρύματα, Υπουργεία, Εκπαιδευτικές Μονάδες, Μονάδες Κατάρτισης κ.λπ. που χρησιμοποιούν προϊόντα ,υπηρεσίες Πληροφορικής και δίκτυα Υπολογιστών
  • Επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κατασκευάζουν ή υποστηρίζουν προϊόντα Πληροφορικής και δίκτυα υπολογιστών
  • Επιχειρήσεις που προωθούν-πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες Πληροφορικής και δικτύων.
  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας π.χ. γραφείο υποστήριξης και προώθησης δικτυακού εξοπλισμού και δικτυακών υπηρεσιών

Πού μπορώ να συνεχίσω τις σπουδές μου;

Σε τμήματα – σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ) με γνωστικό  αντικείμενο αντίστοιχο της ειδικότητας.

Ο απόφοιτος του τομέα πληροφορικής μπορεί να:

  • Αναλαμβάνει αυτοδύναμα-αυτόνομα όσα αναφέρονται στην εγκατάσταση, υποστήριξη, διαχείριση και αξιοποίηση συστημάτων ενός χρήστη και απλών τοπικών δικτύων.
  • Αναλαμβάνει υπό την επίβλεψη, τον έλεγχο και τις οδηγίες κάποιου υπεύθυνου όσα αναφέρονται σε μεγαλύτερα συστήματα, μεγαλύτερα δίκτυα, το Διαδίκτυο, ή άλλες δραστηριότητες.
  • Κάνει χρήση υπηρεσιών και προϊόντων Πληροφορικής.
  • Υποστηρίζει, ως προς τη χρήση των συστημάτων, τους πελάτες ή και τους χρήστες αντίστοιχων υπηρεσιών.
  • Πωλεί, εγκαθιστά και υποστηρίζει υπηρεσίες και προϊόντα Πληροφορικής και δικτυακό εξοπλισμό.
  • Αναπτύσσει απλές εφαρμογές Πληροφορικής.
  • Διαχειρίζεται εξοπλισμό και υπηρεσίες απλών τοπικών δικτύων υπολογιστών.
  • Εγκαθιστά, υποστηρίζει και συντηρεί εξοπλισμό και υπηρεσίες απλών τοπικών δικτύων υπολογιστών.
  • Αναπτύσσει απλές εφαρμογές πολυμέσων και Διαδικτύου.

Τέλος, διαβάστε μερικές πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με διάφορα επαγγέλματα της Πληροφορικής, καθώς και το άρθρο που αναφέρεται στο τέλος της σελίδας, στις «Πηγές».

Engineer

Το κομμάτι του engineer είναι το πρώτο που θα αναλυθεί. Είναι το παλαιότερο και σημαντικότερο κομμάτι του κλάδου. Ένα άτομο που απασχολείται ως engineer είναι υπεύθυνο για το γενικό σχεδιασμό όλων των εξαρτημάτων ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος είναι περίπλοκος, με πολλά μικρά στοιχεία που πρέπει να προσέξει κανείς. Μία άλλη σημαντική λειτουργία του engineer είναι η τεχνική υποστήριξη. Η τεχνική υποστήριξη περιλαμβάνει την εγκατάσταση, τη διαμόρφωση και τη συντήρηση των υπολογιστών και του σχετικού εξοπλισμού. Οι δύο λειτουργίες απαιτούν συγκέντρωση, έμφαση στη λεπτομέρεια και πλήρη κατανόηση του πώς λειτουργεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός. Η διαφορά που υπάρχει είναι πως για να απασχοληθεί κάποιος στην τεχνική υποστήριξη απαιτούνται δυνατές επικοινωνιακές δεξιότητες καθώς σχετίζεται με την ανθρώπινη επαφή. Ειδικότητες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο κομμάτι του IT, είναι Technical Support Representative, Systems Engineer, Customer Service Representative, Help Desk Support, PC Support Specialist, PC Maintenance Professional, Sales Support Technician, Maintenance Engineer.

Software

Βασικός στόχος του software είναι η εκμάθηση και τελειοποίηση των γλωσσών προγραμματισμού. Μερικές από τις πιο γνωστές γλώσσες προγραμματισμού είναι οι Visual Basic, PHP, C++ και Java. Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που εργάζεται στο κομμάτι του software, είναι να δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και τα προϊόντα software που δημιουργεί να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της τεχνολογίας και της αγοράς. Ειδικότητες που ενσωματώνει ο τομέας software είναι Systems Analyst, System Developer και οι διάφορες ειδικότητες developers, ανάλογα με την εκάστοτε γλώσσα προγραμματισμού (Java Developer, Android Developer, C Developer κλπ).

Networking

Η ειδικότητα του networking είναι από τις πιο επίκαιρες, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου, των ασύρματων συστημάτων αλλά και των νέων υπηρεσιών που προσφέρονται, όπως το mobile computing. Ένας network engineer ασχολείται με το σχεδιασμό, τη συντήρηση και την επίλυση προβλημάτων του network environment. Παράλληλα, πρέπει να εξασφαλίσει την αξιοπιστία του δικτύου και να επιλύνει επιτυχώς όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Δημοφιλή networking brands και προϊόντα είναι οι εταιρείες Microsoft Windows, US Robotics, Appletalk, Cisco, Agere, Orinoco, 3COM και Linux. Το επάγγελμα είναι αρκετά απαιτητικό, καθώς θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες 24/7.

Τμήμα Research and Development

Ένα τμήμα που απευθύνεται σε άτομα που αγαπάνε την έρευνα, την εξέλιξη και την κοινωνική προσφορά. Η έρευνα απαιτεί υπομονή καθώς κρύβει πολλές προκλήσεις και για να προκύψει το σωστό αποτέλεσμα απαιτείται χρόνος. Η μεγάλη ικανοποίηση όμως έρχεται όταν ο στόχος επιτυγχάνεται. Για να απασχοληθεί ένα άτομο στο τμήμα Research & Development θα πρέπει να έχει διάθεση και αγάπη για μάθηση και πειραματισμό.

Βάσεις Δεδομένων

Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, ειδικότητες που σχετίζονται με τη βάση δεδομένων και τη διαχείριση αυτών είναι περιζήτητες. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα μιας εταιρείας φυλάσσονται από τον Database Administrator (DBA). Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει μια καριέραως Υπεύθυνος Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων θα πρέπει να γνωρίζει ότι πρόκειται για θέσεις εργασίας με μεγάλη ευθύνη που απαιτούν προσοχή και οργανωτικές δεξιότητες. Ένας Database Administratorφροντίζει ώστε τα δεδομένα της εταιρείας να είναι λειτουργικά και διαθέσιμα, αλλά παράλληλα, φροντίζει και την ασφάλεια τους. Η ασφάλεια των δεδομένων μιας εταιρείας εξασφαλίζεται με παροχή υπηρεσιών όπως Oracle, SQL Server της Microsoft, DB2 της IBM και Sybase.

Web Design

Τα κύρια καθήκοντα του τμήματος Web Design είναι η ανάπτυξη και διατήρηση ιστοσελίδων και sites. Το Internet Design & Development, απαιτεί τον συνδυασμό δύο ικανοτήτων: προγραμματισμό και γραφιστική. Κάποια από τα βασικά εργαλεία των εργαζόμενων στο συγκεκριμένο τμήμα είναι το HTML, το Dreamweaver της Macromedia και άλλα. Πρόκειται για μια απασχόληση που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς ο σχεδιασμός ιστοσελίδας είναι μια λεπτή και αναλυτική διαδικασία.

Πηγές

http://www.minedu.gov.gr/

https://www.esos.gr/

https://www.randstad.gr

http://www.economy365.gr/article/18549/oi-deka-pio-perizitites-epaggelmatikes-dexiotites-symfona-me-linkedin