Τεχνόπολη

Στις 29/11/23  πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη με το τμήμα Α3 της Α τάξης , στο Βιομηχανικό μουσείο φωταέριου στο Γκάζι. Η επίσκεψη έγινε μέσα στο  πλαίσιο των μαθημάτων, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΓΛΩΣΣΑ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ με τις αντίστοιχες καθηγήτριες Αντιγόνη Διαμάντη και Πατρίτσια Τελωνειάδου.

image 3

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο σπάνιο αυτό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς του παρελθόντος και να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο το φωταέριο λειτούργησε ως μορφή ενέργειας, καθώς και την εξέλιξη η οποία ακολούθησε με τις νέες μορφές ενέργειας. Ήρθαν σε βιωματική επαφή με τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας – οι οσμές ήταν παρούσες κατά την ξενάγηση σε κλειστούς χώρους – στις οποίες οι εργάτες, ανθρακείς, θερμαστές και σβέστες, αγωνίζονταν να φωτίσουν κυριολεκτικά την πόλη των Αθηνών.

Οι μαθητές αντιλήφθηκαν επίσης πως η σημερινή μετατροπή του εργοστασίου σε χώρο πολιτισμού συνεχίζει να “φωτίζει” καινοτομώντας και μετασχηματίζοντας το βιομηχανικό παρελθόν σε προϊόν πολιτισμού σήμερα. Αυτή η συνειδητοποίηση αποτέλεσε και αποτελεί και το μεγάλο μαθησιακό όφελος: “το παρελθόν μπορεί να φωτίσει το μέλλον”. Η επίσκεψη συστήνεται ανεπιφύλακτα.

20231129 105913