Η ιστορία του σχολείου

Το 2ο  ΕΠΑ.Λ.   ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ…… συνέχεια του 2ου Τ.Ε.Ε. Χαλανδρίου

« Το Σχολείο της μόρφωσης, διαμόρφωσης, μεταμόρφωσης, αναμόρφωσης,  συμμόρφωσης, επιμόρφωσης»

Μια διαδρομή από το χθες στο σήμερα

Η τεχνική εκπαίδευση στο νεότερο ελληνικό κράτος ανάγει την ιστορία της στον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος ίδρυσε τα πρώτα τεχνικά σχολεία. Η σταδιακή εξέλιξή της οδήγησε σε μια εκπ/κή μεταρρύθμιση, με την ίδρυση Δημοσίων Τεχνικών Σχολών από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. Οι Δημόσιες Τεχνικές Σχολές διακρίνονταν σε Κατώτερες και Μέσες Τεχνικές Σχολές. Στο Χαλάνδρι μέχρι το 1977 λειτουργούσε η ΙΒ’ Μέση Τεχνική Σχολή Αθηνών. Από το Σχολ. Έτος 1977-78 λειτούργησε στο Χαλάνδρι το Κ.Ε.Τ.Ε . Χαλανδρίου που περιλαμβάνει το Τεχνικό λύκειο (με τεχνικές ειδικότητες), το Επαγγελματικό Λύκειο και τη Σχολή Νέου Τύπου. Από εδώ ξεκινάει η ιστορία του 2ου Τ.Ε.Ε.  Χαλανδρίου.

Το Επαγγ/κό Λύκειο Χαλανδρίου λειτούργησε με τον Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης και ειδικότητες Υπαλλήλων Γραφείου και Υπαλλήλων Λογιστηρίου από το σχολ. έτος 1977-78 έως το 1985. Από το 1985-1998 λειτουργεί ως 2ο Τεχνικό-Επαγγελματικό λύκειο (2ο  Τ.Ε.Λ.   Χαλανδρίου)  με  τις  ίδιες ειδικότητες.

Από το Σχολ. Έτος 1989-1990 προστίθεται ο  Τομέας Κοινωνικών Υπηρεσιών με την ειδικότητα Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων. Το Σχολ. Έτος 1990-1991 λειτουργούν δύο νέες ειδικότητες στο σχολείο α) στον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης η ειδικότητα Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων β) στον τομέα Κοινωνικών Υπηρεσιών η ειδικότητα Βοηθών Παιδοκόμων-Βρεφοκόμων.

Τέλος από το Σχολ. Έτος 1998-1999  λειτουργεί ως 2ο Τ.Ε.Ε. Χαλανδρίου μέχρι σήμερα.

Από το Σχολ. Έτος 1981-1982 και έως το Σχολ. Έτος 1999-2000 Διευθυντής του σχολείου ήταν ο αείμνηστος Παναγιώτης Μουρούκος, θεολόγος. Με τον ακάματο ζήλο του, την υπομονή, την αγάπη του για τα παιδιά προσπάθησε να οργανώσει το Λύκειο, ώστε να συνυπάρχει αρμονικά με το δημοτικό σχολείο. Ως στοργικός πατέρας, κοντά στα παιδιά, άκουγε τα προβλήματά τους και τα συμβούλευε προσπαθώντας να δώσει λύσεις και να κρατήσει τον προβληματισμένο, τον απογοητευμένο ή αγανακτισμένο έφηβο κοντά στο σχολείο και κοντά στην οικογένεια. Βοηθοί στο έργο του και οι καθηγητές που με το αμέριστο ενδιαφέρον τους και τη συνέπειά τους δημιούργησαν την καλύτερη εικόνα του σχολείου στο χώρο της Τεχνικής Εκπ/σης.

Πολλές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στα χρόνια αυτά και αναφέρουμε μερικές όπως:

 • Συμμετοχή στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων με τρεις εφήβους βουλευτές το Σχολ. Έτος 1996-1997 και με μία έφηβο βουλευτή τα Σχολ. Έτη 2003-2004 και 2021-2022
 • Ομαδικές εργασίες για  AIDS,  κάπνισμα,  περιβάλλον, διατροφή, σεισμούς, αγωγή καταναλωτή, ισότητα των φύλων.
 • Στολισμός του σχολείου, χορωδία, σχολικές εορτές
 • Εθελοντική Αιμοδοσία
 • Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Άνοιξης
 • Θεατρικές παραστάσεις
 • Συμμετοχή και βράβευση στο πρόγραμμα Δαίδαλος
 • Επισκέψεις σε σχολεία του εξωτερικού και ανταλλαγές ιδεών
 • Διοργάνωση τελετών αποφοίτησης
 • Εκμάθηση παραδοσιακών χορών
 • Διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων
 • Λειτουργία Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού
 • Εκπαιδευτικές επισκέψεις
 • Έκδοση βιβλίου με την ιστορία του σχολείου
 • Δημιουργία φωτογραφικού άλμπουμ

Από το Σχολ. έτος 2006-2007 τα Τ.Ε.Ε. μετατρέπονται σε Επαγγελματικά Λύκεια ( ΕΠΑ.Λ). Έτσι με την 81646/Δ4/10-8-06 Απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. το 2ο ΤΕΕ Χαλανδρίου μετατράπηκε σε 2ο ΕΠΑ.Λ Χαλανδρίου και  η πρώτη τάξη του ΕΠΑ.Λ λειτούργησε με έξι (06) τμήματα, από τα οποία τα τέσσερα (04) Κύκλου Υπηρεσιών και τα δύο (02) Τεχνολογικού Κύκλου. Το σύνολο των μαθητών στην Α΄ Τάξη  ΕΠΑ.Λ ανερχόταν στους 150 μαθητές. Το Τ.Ε.Ε. λειτούργησε με τη Β΄ Τάξη του 1ου Κύκλου και την Α΄ Τάξη του 2ου Κύκλου και σύνολο μαθητών 177.

Το 1998-99 έως το Σχολ. έτος 2005-2006 από το 2ο Τ.Ε.Ε. Χαλανδρίου αποφοίτησαν 981 μαθητές και συνολικά στα πρώτα 28 χρόνια λειτουργίας του σχολείου στο Χαλάνδρι αποφοίτησαν 2829 μαθητές, με πολλές επιτυχίες των αποφοίτων, ακόμη και «πρωτιές» στα Τ.Ε.Ι.

Από τον Ιούνιο του 2006 το σχολείο, με απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών, στεγάζεται και λειτουργεί σε πρωινό ωράριο στο χώρο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το κολέγιο “ LA VERNE”, στην οδό Έλλης 3, Χαλάνδρι, κοντά στην πλατεία Κέννεντυ, όπως σημειώνεται και στο χάρτη.

Οι αίθουσες διδασκαλίας, οι χώροι των εργαστηρίων και οι αίθουσες πολλαπλής χρήσεως καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του σχολείου και έτσι δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία και τη δημιουργική συνεργασία μαθητών και καθηγητών, ώστε να συνεχιστεί η παράδοση του 2ου Τ.Ε.Λ. και 2ου Τ.Ε.Ε. Χαλανδρίου στον τομέα της παιδείας, διοχετεύοντας στους μαθητές ιδέες, αξίες και γνώσεις, καλλιεργώντας κλίσεις και δεξιότητες, εξασφαλίζοντας πνευματική και ψυχική ισορροπία καθώς και επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση.

Ευχή όλων μας και χαρά μας είναι να βλέπουμε τους μαθητές μας να προχωρούν και να συμμετέχουν στα δρώμενα της κοινωνίας, κοιτάζοντας με αισιοδοξία πάντα μπροστά και τους θυμίζουμε τους στίχους του ποιητή που διδάχτηκαν στα μαθητικά τους χρόνια:

« Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.

Χωρίς αυτήν δεν θα ’βγαινες στον δρόμο.

Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.

Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,

Ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν».